Lezing & Concert

Lezing voorjaar 2024

Lezing door Ruud Schaafsma
IJS UIT HET NOORDEN
De vorming van het landschap rond Bennekom en de situatie op IJsland.

Dinsdag 2 april 2024, 20.15 uur (zaal open vanaf 19.45uur)
Kijk- en Luistermuseum, Kerkstraat 1, Bennekom
Toegang gratis voor Kijkdoosleden. Entree voor niet-leden; €6,00

Het landschap rond Bennekom is voor een belangrijk deel gevormd door de ijstijden. De opvallende stuwwal Ede-Wageningen-Lunteren, de vlakke sandr van Wolfheze en de Gelderse Vallei zijn ontstaan tijdens de laatste en voorlaatste ijstijd. Na de klimaatverandering, de opwarming en daardoor het smelten van het ijs, ontstonden grote smeltwaterdalen die het landschap inkerfden en het voor een belangrijk deel achterlieten zoals het nu nog is.

Op een afstand van 2150 kilometer ten Noorden van ons ligt IJsland, een land van uitersten: aan de rand van enorme ijskappen liggen kokende bronnen en zwarte lavavelden die grenzen aan groene oasen. Overal zijn de sporen zichtbaar van het recente glaciale verleden en krijg je letterlijk inkijkjes in het binnenste van de aarde. De klimaatverandering is volop gaande, maar de grote gebaren van de ijstijd zijn op IJsland nog te zien in de vorm van enorme gletsjers.

In een powerpoint-presentatie laat Ruud Schaafsma zowel IJsland als het gebied rond Bennekom zien; een intrigerende vergelijking!

Al dertig jaar is Ruud Schaafsma natuurgids voor IVN Zuidwest Veluwezoom en oprichter en coördinator van de ‘werkgroep Beken en sprengen’. Samen met het Waterschap onderhoudt deze vrijwilligersgroep vooral de beken in het Renkums beekdal.
Daarnaast is hij al zo’n vijfentwintig jaar reisleider en reiziger op IJsland, zijn tweede vaderland. Hij begeleidde er twintig jaar groepen wandelaars, vooral in het onbewoonde binnenland. Zijn lief

de voor het land is groot en verblijft bij voorkeur in de onbewoonde gebieden: wandelend en kamperend.
Een passender spreker voor deze lezing die tijdens de weken van de tentoonstelling ‘Van het Noorden’ wordt gehouden, is nauwelijks denkbaar.

Ruud Schaafsma is auteur van o.a.
-De Renkumse en Heelsumse beekdalen
-Wandelingen in het voetspoor van Hemmo Bos
-Struinen op IJsland
-Verder struinen op IJsland