Lezing & Concert

Lezing voorjaar 2024

Lezing door Ruud Schaafsma
IJS UIT HET NOORDEN
De vorming van het landschap rond Bennekom en de situatie op IJsland.

Dinsdag 2 april 2024, 20.15 uur (zaal open vanaf 19.45uur)
Kijk- en Luistermuseum, Kerkstraat 1, Bennekom
Toegang gratis voor Kijkdoosleden. Entree voor niet-leden; €6,00

Het landschap rond Bennekom is voor een belangrijk deel gevormd door de ijstijden. De opvallende stuwwal Ede-Wageningen-Lunteren, de vlakke sandr van Wolfheze en de Gelderse Vallei zijn ontstaan tijdens de laatste en voorlaatste ijstijd. Na de klimaatverandering, de opwarming en daardoor het smelten van het ijs, ontstonden grote smeltwaterdalen die het landschap inkerfden en het voor een belangrijk deel achterlieten zoals het nu nog is.

Op een afstand van 2150 kilometer ten Noorden van ons ligt IJsland, een land van uitersten: aan de rand van enorme ijskappen liggen kokende bronnen en zwarte lavavelden die grenzen aan groene oasen. Overal zijn de sporen zichtbaar van het recente glaciale verleden en krijg je letterlijk inkijkjes in het binnenste van de aarde. De klimaatverandering is volop gaande, maar de grote gebaren van de ijstijd zijn op IJsland nog te zien in de vorm van enorme gletsjers.

In een powerpoint-presentatie laat Ruud Schaafsma zowel IJsland als het gebied rond Bennekom zien; een intrigerende vergelijking!

Al dertig jaar is Ruud Schaafsma natuurgids voor IVN Zuidwest Veluwezoom en oprichter en coördinator van de ‘werkgroep Beken en sprengen’. Samen met het Waterschap onderhoudt deze vrijwilligersgroep vooral de beken in het Renkums beekdal.
Daarnaast is hij al zo’n vijfentwintig jaar reisleider en reiziger op IJsland, zijn tweede vaderland. Hij begeleidde er twintig jaar groepen wandelaars, vooral in het onbewoonde binnenland. Zijn lief

de voor het land is groot en verblijft bij voorkeur in de onbewoonde gebieden: wandelend en kamperend.
Een passender spreker voor deze lezing die tijdens de weken van de tentoonstelling ‘Van het Noorden’ wordt gehouden, is nauwelijks denkbaar.

Ruud Schaafsma is auteur van o.a.
-De Renkumse en Heelsumse beekdalen
-Wandelingen in het voetspoor van Hemmo Bos
-Struinen op IJsland
-Verder struinen op IJsland

Najaarsconcert De Kijkdoos 2023

Muzikale verhalen van sopraan Tineke Roseboom en pianist Erik Onnink

Dinsdag 31 oktober 20.15 uur
Katholieke kerk
Heelsumseweg 1 Bennekom

Op dinsdag 31 oktober geeft het duo Tineke Roseboom en Erik Onnink een concert in de sfeervolle Katholieke kerk in Bennekom. Het eerste deel van het concert zal bestaan uit liederen van Fauré, Hahn, Zemlinsky en Mendelssohn. Na de pauze klinken prachtige aria’s van o.a. Vivaldi, Händel, Bononcini en Gluck.

Het muzikale duo Tineke en Erik kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Hun school- en studietijd was nagenoeg identiek. Zij gingen naar dezelfde middelbare school Het Streek en studeerden ook allebei aan het Artez conservatorium. Hun wegen kruisten elkaar tijdens een gemeenschappelijk concert. Er was meteen een klik die uitmondde in gezamenlijk musiceren. Dat bleek een succesformule te zijn. De afgelopen jaren hebben zij schitterende concerten gegeven waar het publiek met groot enthousiasme op reageerde. Op YouTube gaan hun video’s de hele wereld over en zijn ze bijna een miljoen keer bekeken.

Aanvang Concert
Het concert vindt plaats in de Katholieke kerk in Bennekom. Het concert is gratis voor leden van De Kijkdoos. Voor niet-leden is de entreeprijs 10,00 euro. Contant betalen.
Het concert begint om 20.15 uur. Wij ontvangen u graag vanaf 19.45.
Er is een pauze gepland waarbij een drankje wordt aangeboden door De Kijkdoos.
U bent van harte welkom.

Lezing “Beelden in het Park de Hoge Veluwe” op 30 maart 2023

Op 30 maart organiseert De Kijkdoos een lezing met als thema: ‘Beelden in het Park de Hoge Veluwe’.

Kees Kuiphof, natuurgids op het Park, vertelt over de beelden in het landschap, hun oorsprong, hun makers en hun betekenis.
Voor een klein aantal van die beelden is door Helene Kröller-Müller opdracht gegeven aan kunstenaars in die periode. Zij overleed in 1939. Haar opvolgers kochten na 1945 van zeer uiteenlopende kunstenaars beelden aan waarvan sommige baanbrekend waren in die tijd. De lezing wordt verlevendigd met foto’s van de beelden en van de kunstenaars.

De lezing wordt gehouden in het Kijk- en Luistermuseum vanaf 20 uur.
Toegang €5 per persoon. Gratis toegang voor leden van de Kijkdoos.

Concert 2022 door Linda Westera

Op 11 november 2022 om 20.00 uur vindt het concert van Linda Westera plaats in de Katholieke Kerk te Bennekom.

In ‘Blauw’ zingt en vertelt Linda Westera over haar leven als beeldend kunstenaar en muzikant. Ze laat zien hoe deze twee werelden in de loop van de tijd met elkaar vervlochten zijn geraakt. In deze voorstelling ontrafelt ze op speelse wijze het grillige scheppingsproces van een beeldend kunstenaar/muzikant, gelardeerd met liedjes die hier naadloos bij aansluiten. ‘Blauw’ is een ode aan het spelen, het maken en het improviseren, voor iedereen die geïnspireerd wil worden.

 Linda Westera deed na haar studie tekenen en schilderen op de kunstacademie in Kampen de studie zang (pop en jazz) op het conservatorium in Zwolle. Ze exposeert haar beeldende werk in binnen en buitenland. Als frontvrouw – en liedjesschrijver – van diverse bands heeft ze tevens haar sporen verdiend. Ook treedt ze op met repertoire van Tom Waits, dat ze met verve hertaalde in het Nederlands. Sinds enkele jaren combineert zij haar kunst en muziek in de voorstelling ‘Blauw’.

‘Blauw’ wordt begeleid door vier enthousiaste muzikanten.

gitaar – Ton Kerkhof

percussie – Roy Kieftenbeld

bas – Gooswijn van Rees

slagwerk – Adriaan Stam

 

Lezing Water en Land in de Kunst 13 april 2022

Op woensdag 13 april 2022 vindt de lezing “Water en Land in de Kunst” van Gees-Ineke Smit ter Horst plaats in de Grote zaal Kijk- en Luistermuseum, Kerkstraat 1 in Bennekom, aanvang 20.15 uur.

Gees-Ineke Smit ter Horst volgde na de kunstacademie de studie Kunstgeschiedenis. Die achtergrond bleek een goede basis voor diverse adviseursfuncties bij bedrijven en verschillende instituten op het gebied van kunst en cultuur. Zij zal met grote passie vertellen over kunst en de geschiedenis daarvan. Haar verhaal zal ondersteund worden met projectiebeelden.

Al eeuwenlang vormen water en land een inspiratiebron voor kunstenaars. Helene Kröller-Müller verrijkte haar kunstverzameling met vele landschappen. Een van de eerste aankopen van Helene was een landschap van Constant Gabriël: ‘Il vient de loin‘ uit 1887. Een verstild landschap met een trein.

Paul Joseph Constantin Gabriël, Il vient de Loin, ca. 1887 Collectie Kröller-Müller Museum, Otterlo, Nederland

 

 

Eerdere lezingen

Concerten 2014-2008