Kunst (leren) kijken en ervaren

Uitleg over de kijkopdrachten.

Uitleg over de kijkopdrachten.

Een van de speerpunten van De Kijkdoos is kinderen enthousiast en bekend maken met eigentijdse beeldende kunst. Bij al onze activiteiten proberen we kinderen er op speelse wijze bij te betrekken. Onze educatiecommissie onderhoudt hiervoor contact met de basisscholen.

Schoolbezoeken aan tentoonstellingen

Kinderen blijken -vaker dan verwacht- geïnteresseerd te zijn in kunst. Ze zijn in staat om heel onbevangen naar werken te kijken!
Bij iedere expositie nodigt De Kijkdoos basisscholen in Bennekom en Ede uit om met groep 3 t/m 7 of 8 naar de expositie te komen kijken. De Educatiecommissie biedt de leerkrachten vooraf informatie over de expositie en kunstenaars, aangevuld met praktische lessuggesties.

Kijk hier voor de geplande tentoonstellingen.

De winnaars van de wedstrijd ’trekpop maken’ met kunstenaar Erik Mattijsen.

Speciaal voor de leerlingen ontwikkelt de Educatiecommissie kijkopdrachten, zowel voor benedenbouw als bovenbouw. De kinderen kunnen daar zelfstandig mee aan de slag. Na afloop bespreken ze in de kring, met hun leerkracht, hun bevindingen. Zo maken kinderen laagdrempelig kennis met verschillende soorten beeldende kunst. Ze merken al snel hoe leuk het is om (samen) naar kunst te kijken. En voor zichzelf te bedenken, wat je zelf mooi of leuk vindt.

lesbrieven voorjaar 2017
opdrachten expositie – april 2017
kijkvragen najaar 2015 (PDF)
kijkvragen bovenbouw voorjaar 2015 (PDF)
kijkvragen onderbouw voorjaar 2015 (PDF)

De leerlingen leren zo ook om over hun eigen waarnemingen te praten en die met elkaar uit te wisselen. Zij leren spelenderwijs dat kunst je op een bepaalde manier laat kijken naar de wereld om ons heen. Kijk wat deze kinderen bijvoorbeeld over beroemde kunstwerken zeggen…

Impressies van eerdere schoolbezoeken

Bent u docent en wilt u een bezoek aan de tentoonstelling reserveren? Dat kan door een e-mailbericht te sturen aan ec@dekijkdoosbennekom.nl

 

Creatieve workshops Kunstmarkt 10489971_668852389869673_3999712023928035926_n

Bij de jaarlijkse kunstmarkt in het centrum van Bennekom (begin juli) organiseert De Kijkdoos, in samenwerking met Create Wise creatieve workshops voor kinderen van 6 t/m 12 jaar die altijd druk bezocht worden.