4Kids

Kunst (leren) kijken en ervaren

Uitleg over de kijkopdrachten.

Uitleg over de kijkopdrachten.

Een van de speerpunten van De Kijkdoos is kinderen enthousiast en bekend maken met eigentijdse beeldende kunst. Bij al onze activiteiten proberen we kinderen er op speelse wijze bij te betrekken. Onze educatiecommissie onderhoudt hiervoor contact met de basisscholen.

Schoolbezoeken aan tentoonstellingen

Kinderen blijken -vaker dan verwacht- geïnteresseerd te zijn in kunst. Ze zijn in staat om heel onbevangen naar werken te kijken!
Bij iedere expositie nodigt De Kijkdoos basisscholen in Bennekom en Ede uit om met groep 3 t/m 7 of 8 naar de expositie te komen kijken. De Educatiecommissie biedt de leerkrachten vooraf informatie over de expositie en kunstenaars, aangevuld met praktische lessuggesties.

Kijk hier voor de geplande tentoonstellingen.

De winnaars van de wedstrijd ‘trekpop maken’ met kunstenaar Erik Mattijsen.

Speciaal voor de leerlingen ontwikkelt de Educatiecommissie kijkopdrachten, zowel voor benedenbouw als bovenbouw. De kinderen kunnen daar zelfstandig mee aan de slag. Na afloop bespreken ze in de kring, met hun leerkracht, hun bevindingen. Zo maken kinderen laagdrempelig kennis met verschillende soorten beeldende kunst. Ze merken al snel hoe leuk het is om (samen) naar kunst te kijken. En voor zichzelf te bedenken, wat je zelf mooi of leuk vindt.

lesbrieven voorjaar 2017
opdrachten expositie – april 2017
kijkvragen najaar 2015 (PDF)
kijkvragen bovenbouw voorjaar 2015 (PDF)
kijkvragen onderbouw voorjaar 2015 (PDF)

De leerlingen leren zo ook om over hun eigen waarnemingen te praten en die met elkaar uit te wisselen. Zij leren spelenderwijs dat kunst je op een bepaalde manier laat kijken naar de wereld om ons heen. Kijk wat deze kinderen bijvoorbeeld over beroemde kunstwerken zeggen…

Impressies van eerdere schoolbezoeken

Bent u docent en wilt u een bezoek aan de tentoonstelling reserveren? Dat kan door een e-mailbericht te sturen aan ec@dekijkdoosbennekom.nl

 

Creatieve workshops Kunstmarkt 10489971_668852389869673_3999712023928035926_n

Bij de jaarlijkse kunstmarkt in het centrum van Bennekom (begin juli) organiseert De Kijkdoos, in samenwerking met Create Wise creatieve workshops voor kinderen van 6 t/m 12 jaar die altijd druk bezocht worden.

 

Kleurrijke bloemcreaties van Kinderen Julianaschool vullen tentoonstelling aan

De paastakken met bloemcreaties van kinderen Julianaschool

Tweeëentwintig leerlingen en leerkracht Jozien Peters van groep 3 Julianaschool in Bennekom bezochten Villa Erica tijdens de expositie “Kleurrijk, helder en breekbaar” van De Kijkdoos (1 – 16 april 2017). Op school maakten de leerlingen van met het lesplan “Lentekriebels” van de Educatiecommissie van te voren al de fantasiebloemen van gekleurd papier.

Daarbij moesten zij de nadruk leggen op de beeldaspecten vorm en kleur. Wat een feest voor ze om ze toen met knijpertjes in paastakken in vazen vast te zetten. Ze hebben in de villa tijdens de gehele expositie staan pronken!

Educatiecommissie

Met uw leerlingen naar de Kijkdoosexpositie 1-17 april a.s.
Een mooie kans om uw leerlingen kennis te laten maken met kunst!
De Kijkdoos biedt uw basisschoolgroepen een educatief bezoek aan de nieuwe expositie KLEURIG, HELDER & BREEKBAAR van Elly Slingenberg en Ronald van der Hilst. In de eerste twee weken van april 2017 is de tentoonstelling te bezoeken in Villa Erica te Bennekom.
Meer informatie: ec@dekijkdoosbennekom.nl
Elly Slingenberg 3
Kunstmarkt Bennekom 2017

Zaterdag 1 juli 2017 presenteren De Kijkdoos en Ondernemersvereniging Bennekom opnieuw een creatieve Kunstmarkt in het centrum van Bennekom.
   

 

 

 

 

U kunt van 10-16 uur genieten van het gevarieerde aanbod kunst en kunstnijverheid in 70 kramen in de Dorpsstraat en op het Van Slootenplein.  Schilderijen, grafiek, beelden, keramiek, bloemwerk en sieraden, er is een grote variëteit -in vorm, kleur en stijl- te zien. Tijdens de markt zijn er optredens van zanger Benjamin Koops – met boeiend gitaarspel- en van het duo Bram (accordeon) en Nina (viool). Ook een straatorgel uit het Kijk & Luistermuseum laat zich van de mooiste kant horen met verrassende muziek.

Creatieve kinderworkshops “Stoffige Boomhangers”
Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen op 1 juli 2017 creatief aan de slag in gratis workshops te Bennekom. Tijdens de Bennekomse Kunstmarkt organiseren Create Wise en De Kijkdoos drie ronden waarin kinderen naar hartenlust bezig kunnen zijn.
Create Wise werkt op de vertrouwde manier, met stoere jongens en meiden, aan eigen “Stoffige Boomhangers”.  De kinderen maken, onder leiding van Marianne van Ingen, een eigen kunstwerk, dat bestaat uit natuurlijke materialen in een grote variatie.  Hoe dat eruit kan zien blijft nu nog een beetje geheim, tot aan de workshops.  En na afloop nemen alle kinderen natuurlijk hun eigen Boomhanger mee naar huis, om er daar een mooi plaatsje voor te zoeken!
15kmcreatewise2   

Starttijden zijn 10.00, 12.30 en 15.00 uur.
Plaats: Muziektent , Van Slootenplein in Bennekom
Begeleidingsteam: Marianne, Kim, Jenny en Anneke.
Opgave is nodig vóór 26 juni via info@dekijkdoosbennekom.nl o.v.v. voor- en achternaam deelnemer en voorkeurs-tijdstip.  Voor de workshop geldt: vol = vol.
Na aanmelding ontvang je van Create Wise/Marianne van Ingen een bevestiging, inclusief de workshop indeling.
eze Kunstmarkt is gratis toegankelijk voor iedereen. We hopen voor 1 juli  op een kleurrijke creatieve dag met als vanouds weer veel bezoekers. Meer informatie en een sfeerimpressie vindt u op www.bennekomcentrum.nl/kunstmarkt
De standhoudersinformatie vind u op dit formulier: Inschrijfformulier kunstmarkt. De deadline voor inzending is inmiddels verstreken.