Voorjaarstentoonstelling (28 maart t/m 19 april 2015)

De Kijkdoos exposeerde op de voorjaarstentoonstelling werken van de kunstenaars Erik Mattijssen, Jacobien de Rooij en Norman Trapman. Mattijsen creëert stillevens en interieurs op papier in potlood, pastelkrijt en soms gouache. De Rooij maakt monumentale landschapstekeningen in pastel en paintstick in een realistische stijl.  Trapman is een keramisch kunstenaar en toont een serie bijzondere schalen.

Obdachlos – Erik Mattijssen

Erik Mattijssen maakt stillevens en interieurs op papier, in potlood, pastelkrijt en soms gouache. Hij werkt met pastelkrijt laag over laag en door deze bijzondere tekentechniek lijkt het alsof de tekeningen schilderijen zijn.

Hij werkt in een zeer kleurrijke figuratieve stijl en zijn onderwerpen zweven tussen realiteit en fantasie. Het zijn herkenbare voorwerpen en ruimtes gecombineerd met fantasievolle, ietwat vervreemdende elementen.

Mattijssen, een getogen Bennekommer, studeerde in 1984 af aan de Gerrit Rietveld Academie en is een bekende Nederlandse kunstenaar. Hij werkt in Amsterdam en exposeert regelmatig in binnen- en buitenland.

Isola – Jacobien de Rooij

Jacobien de Rooij maakt monumentale landschapstekeningen in pastel en paintstick. Ze tekent in een realistische stijl maar werkt niet direct naar de natuur. Haar werk is een verbeelding van de waarneming. De onderwerpen lopen uiteen van de natuurlijke omgeving en dieren, tot aan de gecultiveerde natuur van bloemen en planten, groenten en fruit.
De Rooij studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie en is werkzaam in Haarlem. Haar werk is in veel collecties vertegenwoordigd en ook zij heeft een indrukwekkende hoeveelheid exposities op haar naam.

Jacobien de Rooij, Isola (2013, pastel, houtskool op papier, 220 x 380 cm)

Norman Trapman Keramisch kunstenaar. Hij heeft zijn hart verloren aan het maken van schalen en vazen. Zijn werk varieert van vrije kunst tot industriële ontwerpen. Hij is ook bekend als ontwerper van het bedrijf Pol’s Potten. Behalve in porselein heeft hij voor dit bedrijf ook vazen in glas ontworpen.

Typerend voor Trapman is de uitspraak: Ik zie liever 100 vazen in gebruik in huizen, dan 1 in de kelder van een museum. Trapman voltooide in 1974 zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Hij werkt in een fraai atelier in Nieuwveen.