Voorjaarsexpositie 2024 ‘Van het Noorden’

VAN HET NOORDEN

Yvonne Struys beeldend kunstenaar,
Wagenborgen Groningen

Kunstenaar Yvonne Struys exposeert tijdens de voorjaarsexpositie een deel van haar werk onder de titel ‘Van het Noorden’.
Als Rotterdamse van oorsprong woont en werkt zij al jaren in het Noorden van Groningen. Haar inspiratie vindt zij veelal in het nóg hogere Noorden. Veel van haar werk maakte zij namelijk op IJsland.
Herinneringen en vergankelijkheid zijn daarbij kenmerkend.
Een herinnering geeft iets terug waarvan je in veel gevallen niet eens wist dat je het kwijt was. Bij vergankelijkheid denk je aan iets dat er nog wel is, maar waarvan je weet dat je het gaat kwijtraken omdat het op de een of andere manier zal ophouden te bestaan. Vergankelijkheid heeft een kwetsbare schoonheid, het opglanzen van de geest kan nog even waargenomen worden, voor het voorbij is.

Vaak maakt Yvonne combinaties met papier, waarvoor zij een eigen techniek heeft ontwikkeld om dit papier tot een soort ‘huid’ te prepareren en ruimtelijk vorm te geven.
Maar ook allerlei soorten natuurlijke materialen worden gebruikt en getransformeerd tot schilderijen en objecten, waarvan een mooie serie kimono’s, kazuifels en strijdhemden een belangrijk onderdeel is.

Op de meest uiteenlopende plekken, in onverwachte situaties en in barre omstandigheden maakt Yvonne Struys haar zoektochten.
Zij kiest haar reisdoelen bewust, maar of zij nu naar het hoge Noorden trekt of een reis onderneemt in de geest, zij laat zich steeds weer verrassen door haar ontdekkingen.
Graag volgt ze de oude paden uit de geschiedenis en luistert naar mythes en volksverhalen, verzamelt liederen van het land en laat ze zich inspireren door de muziek.
Haar voorliefde gaat uit naar oude en doorleefde materialen met een geschiedenis van zichzelf.
Zij verwerkt die en voegt er taal aan toe: een strofe uit een gedicht, uit een heldenepos of een lied. Door ze ineen te vlechten schept ze een nieuw verhaal, ongeschreven en ongekend.

Tijdens de opening zal Yvonne een korte inleiding geven op haar werk. Wat beweegt haar, hoe laat ze zich inspireren?
Het duo Sparv brengt Scandinavische, en misschien zelfs IJslandse muziek ten gehore op viool, nyckelharpa en trekharmonica.

Opening zaterdag 23 maart 2024 om 15.00 uur. Villa Erica, Ericapark 1, Bennekom
Openingstijden: 23 maart t/m 7 april. Vrijdag t/m zondag én op 2de Paasdag(1 april), 13.30-17.00 uur
Toegang gratis