Lof voor het werk van Juul Kortekaas bij De Kijkdoos

Juul Kortekaas bij de opening van De Lente, expositie van haar werk
Juul Kortekaas bij de opening van haar expositie (Foto: Wout Schotsman)

Er hangt er een spanning in de lucht in villa Erica. Het is zaterdag 6 april 2019. Nog even en De Lente, expositie door Juul Kortekaas wordt officieel geopend. Op de schilderijen en beelden na is de zaal leeg. De gastvrouw bereidt de prijslijsten voor. De vrouw van de catering installeert zich in de keuken. Dan arriveren twee bezoekers uit Zuid-Limburg die zich vergist hebben in de aanvangstijd.

Langzaam komen de gasten binnen tot zich een aanhoudende rij vormt. Als iedereen een plekje in de zaal heeft, neemt Kees Kuiphof het woord. Hij is lid van de tentoonstellingscommissie en memoreert het grote aantal vrijwilligers van de Kijkdoos. Met 210 leden zijn er 49 vrijwilligers. “Dat is iets wat gekoesterd moet worden.”

Hester Veltman, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Ede, houdt zich in haar toespraak aan de oproep van Kees. Zij toont zich  enthousiast over de locatie, het mooie werk van Juul en het feit dat er zoveel mensen betrokken zijn bij de tentoonstellingen van de Kijkdoos. Met haar woorden opent ze de tentoonstelling.

Daarna lopen de bezoeker op hun gemak langs de kunstwerken en praten ontspannen met elkaar verder.

Na afloop is Juul Kortekaas heel verrast over het grote aantal mensen dat haar nog kent uit haar Bennekomse periode van 35 jaar geleden. Ze heeft prachtige ontmoetingen en mooie gesprekken gehad.

Villa Erica: gasten bij de opening van De Lente, expositie door Juul Kortekaas
Gasten praten na, direct na de opening van de expositie (Foto: Frans van Duikeren)