4Kids scholenbezoek

Impressies van eerdere schoolklasbezoeken

 

Project Beeldgedichten 2008Als ik een adelaar was 1

Het scholenproject rond de najaarsexpositie-2008 sloot aan bij het project rond Emily Dickinson (‘Voorbij de laatste roos’) en bij het poëziethema van de Kinderboekenweek (‘Zinnenverzinzin’). De kinderen leerden te associëren met thema’s uit het oeuvre van Emily Dickinson. Vervolgens kozen zij een dichtvorm en maakten hun eigen gedicht. Dit gedicht gebruikten zij, geïnspireerd door een bezoek aan de expositie in De Kijkdoos, als basis voor een tekening, collage, aquarel, ruimtelijk werk of een andere kunstvorm. In beeldgedichten vormen tekst en beeld een combinatie.

MIJN DROOM - Ik droom elke dag 1Een selectie van Beeldgedichten was van 20 november t/m 8 december 2008 te zien bij bloemenwinkel Adams, Bruna,  Eyewish Groeneveld, Novita, wijnhandel Van der Voort van IJsseldijk, Vakantiestunt, Eijgenraam mannenmode, Van Wonderen Schoenen, Woonwarenhuis Geels, Van Zoelen Buitentrend en bij de bibliotheek in Bennekom. Hieronder ziet u ze nu in digitale vorm.

Variatie in beeldgedichten

Het leuke in de wolken 1De variatie in gebruikte dichtvormen was groot. Elfjes, haiku, tanka’s, ruitgedichten, trioletten en kwintijnen werden veel gekozen en de spelregels daarvan nauwgezet toegepast. Inhoudelijk zijn de beeldgedichten vaak heel concreet, indringend en roepen ze allerlei gevoelens op zoals angst, verwondering en stilte. Opvallend zijn ook de scherpe, zorgvuldige en vaak gedetailleerde waarnemingen.

Alle thema’s kwamen aan bod: “Reizen in je hoofd”, “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” en “Dingen, dieren of planten zijn net mensen”. Per school koos een jury de beste of origineelste twee of drie beeldgedichten.