Eerdere tentoonstellingen

Voorjaarstentoonstelling 2023: Daphne Glasmacher en Joop Hollanders (1/25/2023)

Van zaterdag 25 maart tot en met maandag 10 april 2023

Daphne Glasmacher

Daphne Glasmacher (1979, Ede NL) woonachtig in Amsterdam is van jongs af aan gefascineerd door optische illusies, minimal art en contrast in de kunst en het dagelijks leven. Ze laat zich inspireren door optische samenvoegingen  van kleuren, contrasten en beelden die beweging suggereren. Dit is terug te vinden in haar werk waarin de kijker vanuit verschillende gezichtspunten iets anders waarneemt.

Daphne werkt vaak met geometrische patronen waarmee ze grafische beelden creëert en verwerkt in 2D- of 3D-installaties zoals een print, stop-motion, projectie of een ruimtelijke installatie.

In haar werk komen contrasten in harmonie samen en worden beelden vaak vanuit verschillende invalshoeken bekeken, altijd op zoek naar balans en disbalans in ritme.

www.daphneglasmacher.com

 

Joop Hollanders

Joop Hollanders (1944) studeerde aan de Rietveldacademie en vervolgens aan de Rijksacademie Amsterdam. Hij heeft tentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad en heeft veel werk in de openbare ruimte en in particuliere collecties.

De beelden die tentoongesteld gaan worden zijn gemaakt in gips, om later te gieten in brons. Het werk kenmerkt zich door een spanning, die opgebouwd wordt. Het bestaat uit harmonisch in elkaar overgaande massa’s, die tegelijkertijd één voor één worden benadrukt. Het gaat om de noodzaak van het complementaire; het zwaar-lichte en het rond-scherpe. De vormen zijn net niet symmetrisch, toch geven ze juist daardoor de indruk dat de volumes vanzelfsprekend hun plaats
hebben gevonden. Soms raken ze elkaar, maar soms houden ze op kleine
afstand van elkaar stil, zodat er engtes tussen blijven, alsof de beelden een moment hun adem inhouden.

 

 

Opening van de expositie zal plaatsvinden op zaterdag 25 maart om 15.00 uur.

Openingstijden:
Van 26 maart t/m 10 april 2023 op vrijdag t/m zondag: 13.30 – 17.00 uur, en op maandag 10 maart(Pasen)13.30 uur – 17.00 uur.
in Villa Erica, Ericapark 1, Bennekom.
Toegang is gratis.

Opening najaarstentoonstelling 2022 (10/31/2022)

Op zaterdag 29 oktober 2022 vond de opening van de najaarstentoonstelling plaats in Villa Erica.

 

 

Het was gezellig druk. De beide conservatoren hebben door middel van een interview het publiek kennis laten maken met de beide kunstenaars Linda Westera en Sandra Catsburg.

 

Daarnaast was er een trio dat het geheel muzikaal omlijstte met een oosterse touch.

Najaarstentoonstelling 2022: Linda Westera en Sandra Catsburg (7/25/2022)

In het werk van Linda Westera is de woekerachtigheid van flora – en van het leven in het algemeen – één van de terugkerende thema’s. Woekeren staat voor de ontembare levenskracht en de drang om plek in te willen nemen.

De woekerwerken zijn vaak opgebouwd uit delen waardoor het werk spelenderwijs kan groeien tijdens het maakproces. Naast verschillende teken- en schildertechnieken maakt Linda ook gebruik van grafiek.

 

De beelden die Sandra Catsburg maakt, lijken op levende organismen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je je afvraagt wat voor levensvormen het nou eigenlijk zijn.
Met hout als basis maakt Sandra haar volk van expressieve levensvormen.
Alle materialen zijn geoorloofd: verf, textiel, glas, metaal en gevonden voorwerpen. De objecten zijn gekleurd. Ze hangen, staan of liggen, hebben uitsteeksels, hoorns, pootjes of knobbels en een lichamelijke aanwezigheid. Je kunt over de beelden nadenken als over dieren, planten of welke levensvorm dan ook: hoe leeft dit ding? Wat is zijn plek in de wereld?

 

Bij de opening op zaterdag 29 oktober om 15.00uur zullen Linda en Sandra geïnterviewd worden door vrijwilligers van De Kijkdoos.

Openingstijden:
29 oktober t/m 13 november,
vrijdag t/m zondag: 13.30 – 17.00 uur
in Villa Erica, Ericapark 1, Bennekom.
Toegang is gratis.

Groepen en scholen maandag t/m vrijdag op afspraak.

Voorjaarstentoonstelling 2022: ONDERWEG (1/24/2022)

Janine Eshuis uit Diepenheim

De werken die te zien zijn tijdens de expositie “Onderweg” zijn geïnspireerd op wandelingen die Janine maakt op Schiermonnikoog.

Het zijn abstracte leegtes van duinen, strand, dijken en kwelders op linnen en keramiek. Vergezichten. Wind, zon, wolken, stilte en weidsheid. De eenvoud en de schoonheid van het landschap.

 

 

Opening zaterdag 2 april 2022, 15.00 uur

Ellen Bouter, kunstenaar en organisator van Woest en Bijster, interviewt Janine Eshuis over haar werk.

Openingstijden expositie 3 t/m Paasmaandag 18 april vrijdag t/m zondag: 13.30 – 17.00 uur in Villa Erica, Ericapark 1, Bennekom. Toegang gratis

Groepen en scholen maandag t/m vrijdag op afspraak.

Najaarstentoonstelling 2021 (1/8/2022)

Najaarstentoonstelling heeft van 31 oktober tot 15 november 2021 met René Korten (schilderijen) en Simon Oud (beelden) plaatsgevonden.

René Korten: In zijn composities gaan kleur en betekenis samen en vormen zij een soort landschap. De strakke horizontale en verticale banen vloeien samen tot een contrast van vormen. Met deze krachtige beelden die soms spontaan ontstaan, maar vaak ook bewust toegevoegd wordt, geeft René Korten zijn wereld vorm.

 

Simon Oud: de geometrische beelden doen abstract aan, maar zijn persoonlijke interpretaties van het Noord-Hollandse polderlandschap waar Oud opgroeide. De sculpturen van zink en messing gaan vooral over lichtval, vlakverhoudingen en over de verhouding tussen mens en materie.

Kunst bij de Baron naar 2022 (8/4/2021)

De Kijkdoos en Opella besloten deze grote expositie van moderne beeldende kunst vooruit te schuiven naar de nazomer van 2022.  De reden is dat de tentoonstelling met de toen bekende coronacijfers niet verantwoord georganiseerd kon worden. Niet verantwoord voor bewoners van Opella, evenmin voor de verwachte bezoekers van “Kunst bij de Baron”. Gezien de benodigde organisatorische inspanningen is het ook niet mogelijk een besluit over het al dan niet doorgaan, uit te stellen tot eind augustus 2021.

De Kijkdoos en Opella zijn enthousiast om “Kunst bij de Baron”, dat fraai in de steigers staat, in de nazomer van 2022 te presenteren wanneer de maatregelen het toelaten. Zodat bewoners, bezoekers en scholieren onbekommerd kunnen genieten van de moderne beeldende kunst.

Burgemeester Rene Verhulst opent najaarstentoonstelling 2019 Never for ever (10/17/2019)

Adrie Arendsman in De KijkdoosOp zaterdag 2 november 2019 opent Rene Verhulst, burgemeester van de gemeente Ede, de najaarstentoonstelling Never for ever, in Villa Erica, Bennekom.  Hij doet dat in aanwezigheid van de kunstenaar, Adrie Arendsman.

Zij exposeert met schilderijen, grafiek en ruimtelijke vormgeving, onder het thema Never for ever. Want niets is voor altijd. In haar beelden en schilderijen verwerkt Adrie zichzelf: haar emoties, haar jeugd, wat haar gemaakt heeft tot wie ze is. Kijkers voelen dat. Woorden zijn niet nodig.

Opening: zaterdag 2 november 15.00 uur, Villa Erica, Ericapark 1, Bennekom.

Iedereen is van harte uitgenodigd. Toegang is gratis.

 

Najaarsexpositie Adrie Arendsman: Never for ever (8/12/2019)

Adrie Arendsman in De KijkdoosHoe kan je praten over kunstwerken? Liever communiceert Adrie Arendsman via haar werk. Daarin verwerkt ze haar emoties, zodat de kijker die emoties ook doorvoelt. Zonder woorden.

Dat kan iedereen zelf ervaren in de najaarsexpositie van De Kijkdoos. Adrie krijgt hier een solo-expositie met haar schilderijen, grafiek en ruimtelijke vormgeving.

Binnenportretten

Als ze dan toch woorden aan haar werk moet geven dan heeft ze er twee: Jeugd en Zelfportret; al zie je haar niet letterlijk terug in haar werk. Wat je ziet, is abstract. Ze noemt het ook wel ‘binnenportretten’.

Het zijn namelijk haar eigen gevoelens en emoties die ze verwerkt heeft tot ze niet meer ‘kwetsbaar’ voelen. En dan kan iedereen zich erin herkennen, want gevoelens zijn universeel.

Van antiekwinkel naar kunstenaar

Op haar 48e begon Adrie aan kunstacademie en was niet van plan om kunstenaar te worden. Ze had een antiekwinkel en wilde eens in de 6 weken een tentoonstelling organiseren met moderne kunst. Maar dan moest ze er van zichzelf wel meer van weten. Daarop begin ze aan de Academie voor Beeldende Kunst AKI te Enschede en studeerde er ook af.Adrie Arendsman in De Kijkdoos

Aan het eind van haar eerste jaar ontdekte ze het werk dat ze nu nog maakt. Sinds die tijd gaat er geen dag voorbij of ze is aan het werk. ‘Ik voel me niet een kunstenaar, maar ik ben het wel. Daarvoor heb je twee dingen nodig: 90 % discipline en 10 % talent. Als je niet elke dag wat doet, komt het er niet uit.’

Tien jaar geleden heeft ze een eigen huis laten bouwen in Enschede, waarin ze een ruim, open atelier heeft en ruimte om haar eigen werken te exposeren. Daarnaast exposeert ze zo’n twee maal per jaar elders. Ze verheugt zich op haar expositie in Bennekom. ‘Het is een leuke plek in dat oude herenhuis.’

De expositie

De expositie is te zien van 2 november tot en met 17 november, in Villa Erica, Ericapark 1 Bennekom, van  vrijdag t/m zondag, van 13.30-17.00 uur.

Op 14 november om 20.00 uur is een speciale ledenavond met muziek door pianist en violist, gevolgd door een interview van psycholoog Frank Wiersma met kunstenaar Adrie Arendsman, Villa Erica, Ericapark 1 Bennekom.

Toegang: gratis voor leden van De Kijkdoos en voor wie ter plekke lid wordt. Niet-leden betalen 5 euro.

Grote belangstelling expositie Juul Kortekaas (4/25/2019)

Kopers voor ‘hun’ paneel, Juul Kortekaas, de schilder, kijkt toe.

Ruim 600 bezoekers zijn afgekomen op de expositie van Juul Kortekaas. Daarmee heeft de expositie meer bezoekers getrokken dan de beide tentoonstellingen in 2018, die met circa 425 en 365 mensen ook al veel belangstelling hadden.

Ook de lezing die Juul Kortekaas gaf is druk bezocht. De zaal puilde, met zo‘n 80 bezoekers, bijna uit. Bijzonder waren de herinneringen die de kunstenaar opriep bij een deel van de bezoekers uit de tijd dat de kunstenaar op het Bart van Elstplantsoen woonde.

Kaarten getekend door Juul Kortekaas in haar jonge jaren, toen ze aan het Bart van Elstplantsoen woonde in Bennekom. Eva van Drie, lid van De Kijkdoos, heeft de kaarten nog.

 

De Lente, expositie door Juul Kortekaas (1/12/2019)

Juul Kortekaas krijgt een solo-expositie in villa Erica.

De tulp
Juul heeft haar hart verpand aan de tulp. Ze wil graag de bloem ‘terugbrengen naar de tijd dat hij gezien werd als de bloem van God’. Daar slaagt ze wonderwel in. Majestueus straalt de bloem je tegemoet van haar schilderijen en van de kunstwerken in lood en in staal. In een interview door omroep Zeeland zegt ze jaloers te zijn op een bloem. ‘Hij kan daar bloem zitten wezen, en sterft dan heel rustig af.’

Haar werk is zeer divers. Zij maakt kleine bronzen beelden, beeldwerk uit steen, werken van ijzer en lood en schilderijen. Bovendien maakt ze ook gedichten.

Bekend in Bennekom
Juul studeerde in 1973 af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. In de jaren zeventig volgde zij in Wageningen colleges Tuin-en
Landschapsarchitectuur. Ook begon ze met het schrijven van verhalen en gedichten.
Zij is bekend met Bennekom en Bennekom is bekend met haar: ze heeft hier 33 jaar geleden gewoond en als kunstenaar gewerkt.

De lezing die plaats vindt gedurende de expositieperiode wordt verzorgd door deze bijzondere, kunstzinnige vrouw.

De expositie is te zien tussen zaterdag 6 april en maandag 22 april, tweede Paasdag, in villa Erica. Open: vrijdag t/m zondag, plús maandag 22 april, van 13.30-17.00 uur.

Op de foto: een gedicht van Juul Kortekaas op een muur in haar woonplaats Middelburg.

Najaarstentoonstelling Made in Holland, Jolanda Verdegaal en Gineke Zikken (8/3/2018)

Jolanda Verdegaal is opgeleid als docent Beeldende Vorming. Voor haar keramiek gebruikt ze natte en drogere klei. Door deze samen te verwerken ontstaan gescheurde huiden in haar gedraaide potvormen. Edelmetaal lusters of geboetseerde elementen vormen daarbij een contrast met de verweerde oppervlakten. Jolanda Verdegaal exposeert al vanaf 1991. Haar werk is te zien bij galeries in binnen- en buitenland, waaronder China, Zuid-Korea en Taiwan.
Bekijk het maakproces van haar keramiek.

http://www.jolandaverdegaalkeramiek.nl  

Na haar studie Nederlands aan de RUG heeft Gineke Zikken van 1994 tot 1999 een opleiding gevolgd aan de Wackers Academie in Amsterdam. Ze schildert heldere landschappen met klare lijnen op een nuchtere manier. Haar harmonie en schoonheid vindt ze vaak op onverwachte plekken. Akkers, bomen, velden, boten, containers, stranden worden door Zikken vereenvoudigd tot soms bijna abstracte schilderijen.

http://www.ginekezikken.nl

 

Tentoonstelling vindt van 3 t/m 18 november 2018 plaats in Villa Erica, Ericapark 1 Bennekom; openingstijden van vrijdag t/m zondag 13.30 – 17.00 uur. De toegang is gratis.

Expositie Stoelen in de Spotlight, 24 maart t/m 8 april 2018 (1/19/2018)

Van 24 maart t/m 8 april 2018 exposeren Herman Kuypers en Stefan During bij De Kijkdoos in Villa Erica, Ericapark 1 te Bennekom.  Openingstijden: vrijdag t/m zondag én 2e Paasdag 13.30-17.00 uur.
De toegang is gratis.

Herman Kuypers, beeldend kunstenaar, is geboren in 1965 als oudste zoon in een boerengezin in het Noord Limburgse Velden. Zo lang hij zich kan herinneren tekent hij. Na de middelbare school volgde hij zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Herman Kuypers maakt aquarellen van stoelen, die een verhaal of moment uitbeelden. Schilderen met waterverf dat is wat hij feitelijk doet. Daarbij respecteert hij een aantal principes van dit materiaal. De belangrijkste daarvan is dat hij (bijna) geen wit en zwart gebruik. Wit is het papier reeds en ontstaat door zorgvuldig het op de gewenste plaats te ontzien. Zwart is door menging te verkrijgen geeft Herman zelf aan. Hij heeft al vele exposities op zijn naam staan. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar is hij aangesteld als adviseur kunsteducatie Kunstbalie Tilburg. Herman woont en werkt in Tilburg.  Klik hier voor meer informatie

Op 5 april geeft Herman Kuypers een lezing over zijn werken in Villa Erica. Meer informatie over de lezing.

Stefan During is meubelmaker en woont op Texel. Hij is misschien wel de enige gespecialiseerde stoelenmaker met een eigen traditionele stijl in Nederland. Houtbewerking kent drie klassieke uitdagingen; naast stoelen en boten, ook de muziekinstrumenten zoals de viool, welke Stefan ook bouwt.

During groeide op in Hilversum als zoon van een violist van het Concertgebouworkest, omringd door muziek en natuur. Hij studeerde begin jaren 70 af als geoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte twee jaar aan de Universiteit van Istanbul waar hij met zijn vrouw Nesrin woonde. In die tijd begon hij met het maken van meubeltjes. Vanwege de onrust in Turkije keerde hij eind jaren 70 terug naar Nederland en vestigde zich op Texel. Zijn ideaal is houtbewerken op een traditionele wijze, met een fraaie combinatie van schoonheid, constructie en comfort. De houtbewerkers van Istanbul blijken nog steeds een inspiratiebron te zijn. Meer foto’s en informatie vindt u op www.during.nl

 

 

Beide kunstenaars zijn enthousiast over de combinatie van hun werk in deze expositie. Dit gaat ongetwijfeld een verrassende tentoonstelling worden. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 24 maart 15.00 uur in Villa Erica, Ericapark 1 te Bennekom.

 

 

Expositie Kunst met een Glimlach – 4 t/m 19 november 2017 (9/22/2017)

Met de humorvolle werken van Wouter Berns en van Tineke Thielemans organiseerde De Kijkdoos Bennekom de expositie Kunst met een Glimlach in Villa Erica van 4 t/m 19 november 2017.

De kunstenaars Wouter Berns en Tineke Thielemans vertellen bij radioprogramma Studio C (cultuur op Ede FM) achtergronden van hun werken.

Wouter Berns zag het levenslicht in 1970 in Zevenaar. Vrijwel zijn hele jeugd koesterde hij de ambitie profvoetballer te worden.  Dit perspectief strandde op vijftienjarige leeftijd door een ernstige knieblessure. Noodgedwongen verlegde hij -overtuigend- zijn ambitie naar schilderen. Hij studeerde vanaf 1988 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen.  Wouter Berns werkt in zijn atelier in Kampen en in Puilly-et-Charbeaux in de Franse Ardennen.

Als u goed kijkt naar zijn werk dan ziet u dat de grap, de twist, er niet zomaar is. Door steeds minder te gebruiken, slaagt Wouter Berns er juist in veel meer te zeggen. Kijk verder dan de titel, het thema, de boodschap en zijn vakmanschap.  Het moment waarop je beseft wat een echte Berns inhoudt, zal het moment zijn waarop je Berns ontmoet! www.wouterberns.nl

Tineke Thielemans woont in Bennekom, ze groeide op in Velsen-noord en verhuisde later naar Utrecht. Na het behalen van haar diploma op de Pedagogische Academie in Amersfoort werkte ze tien jaar lang in het onderwijs.  Tineke verdiepte zich al snel in de beeldende kunst via cursussen algemene vorming. Hoewel ze in het begin werkte met allerlei soorten steen, was en klei, koos ze vervolgens voor brons.

Ze werkte onder leiding van Peter Krijnen, Gé Berns en Wil Fortuijn. Ze is voornamelijk autodidact. Vanaf 1987 is ze bezig met beeldhouwen en vanaf 1996 exposeert ze veelvuldig. Thielemans’ bronzen beeldhouwwerken zijn krachtig, vol humor en hebben vaak een verrassingselement. Surrealistisch en met een duidelijke eigen stijl. Dieren met menselijke elementen en omgekeerd. Haar kijk op de wereld zie je ook terug in haar beelden. www.tinekethielemans.nl

Expositie Kleurig, Helder & Breekbaar (1-17 april 2017) (1/5/2017)
De Kijkdoos organiseert een nieuwe expositie met werken van Elly Slingenberg en Ronald van der Hilst.
Herinnering - Elly Slingenberg

Herinnering – Elly Slingenberg

De schilderijen van Elly Slingenberg kenmerken zich door het grote formaat en het sprankelend en helder kleurgebruik. Soms zacht en verstild en dan ineens een ware explosie van kleuren. Elly Slingenberg is een veelzijdig kunstenaar, die woont en werkt in Arnhem. Elly is geboren in Bierum in 1937. Ze volgde 3 jaar de klassieke academische opleiding schilderen en tekenen aan de Kunstacademie te Arnhem. In 1958 ging zij naar de Rietveld academie in Amsterdam en vervolgde haar opleiding in 1959 aan de Rijksacademie tevens in Amsterdam waar zij in 1963 afstudeerde.

Het vrije schilderen ontwikkelde ze, toen ze als leerling van Ger Lataster werkte op Ateliers ’63 te Haarlem. Mimmo Paladino, Anselm Kiefer, Marlène Dumas, Louise Bourgeois en Zhuang Hong Yi en haar velen reizen zijn voor haar een bron van inspiratie geweest.
De oud-Bennekommer Ronald van der Hilst is een gevierd designer en landschapsarchitect. De tulp is het constante thema in zijn werk. Hij zal in De Kijkdoos bijzondere tulpvazen exposeren. Zijn vazen zijn al eerder tentoongesteld in het Rijksmuseum en in Paleis het Loo. Eén van zijn creaties is toegevoegd aan de collectie van prinses Beatrix. Ronald werkt in het Belgische Antwerpen.
GANESH-ronald van der Hilst3 (klein)

Ganesh – Ronald van der Hilst

Ronald van der Hilst groeide echter op in Bennekom. Na zijn middelbare school ging hij naar de kunstacademie. Maar die opleiding was niet concreet genoeg voor hem. In de Tuin- en Landschapsarchitectuur vond hij wel de ideale combinatie. Hij liep stage in Antwerpen en kreeg daar een baan aangeboden.  Voor antiquairdagen wilde hij iets organiseren in zijn zaak, waarbij hij antiek en tuinarchitectuur wilde verbinden. Hij vond oude tulpensoorten en verkocht die tijdens de antiquairdagen. Oude tulpensoorten als levend antiek! Hij maakte kleine waterverfschilderijtjes om te tonen hoe de tulpen er later uit zouden zien, die schilderijtjes groeiden uit tot enorme wandschilderingen. Ook ontwierp hij vazen waarin tulpen zich vrij kunnen bewegen. Ze zijn wereldberoemd!

Opening: 1 april 2016, 15.00 uur
Data & tijden: 1-17 april, vrijdag t/m zondag én Tweede Paasdag, 13.30 – 17.00 uur.
Toegang gratis.

Najaarstentoonstelling Poëzie in lijn en draad 1-16 oktober (6/12/2016)
recensie in De Gelderlander

recensie in De Gelderlander

Voor de Maand van de Grafiek werd er nieuw werk getoond van José van Loon (textiel) en Lia Stouten (grafiek) in de mooie expositieruimte van Villa Erica.
Sinds enige tijd werken José en Lia samen aan gecombineerde projecten. Met hun nieuwste werk gaan zowel José als Lia de ruimte in, er wordt groots uitgepakt.
Boekrollertjes en plantaardige vormen in glas worden op een bijzonder wijze gepresenteerd. Een nieuw boek van Lia krijgt er een extra dimensie bij. www.liastouten.nl

In het werk van José wordt textiel gecombineerd met grafiek en ontstaat er een geheel nieuw beeld. wwwjosevanloon.nl

De opening van de expositie was op 1 oktober 2016 om 15.00 uur in Villa Erica.

Gratis toegang.
Locatie: Villa Erica, Ericapark 1, Bennekom
1-16 oktober 2016, vrijdag t/m zondag 13.30-17.00 uur

Tentoonstelling ‘Verstild leven’ met Elizabeth Koning en Eveline Kieskamp (2/2/2016)
Verstild leven

Hideseek (Koning)

Van 12 t/m 28 maart 2016 – fotoportretten van Elizabeth Koning en objecten van Eveline Kieskamp.

Dit voorjaar presenteerden we de expositie ‘Verstild leven’, met intrigerende fotoportretten van Elizabeth Koning en ruimtelijke objecten van Eveline Kieskamp. Klik hier voor een impressie van de opening van de expositie. Met interviews met onder andere Teunis Bunt en Laura Duindam.

Elizabeth Koning is een Nederlandse fotografe, die haar atelier heeft in Naarden. Zij schildert niet met verf maar met pixels, volgens een door haarzelf ontwikkelde techniek. Haar verstilde portretten ontstaan dan ook achter de lens en het beeldscherm. Na een succesvolle loopbaan in de Milanese mode-industrie en na de geboorte van haar dochter in 2004, ging ze steeds vaker fotograferen. Ze leerde de basistechniek van een vriend en ontwikkelde binnen een jaar haar geheel eigen stijl. Haar verstilde portretten roepen herinneringen op aan schilders uit de Italiaanse renaissance. In haar fotowerken wil ze intrigerende personen laten zien. Haar bijzondere fotowerken stralen rust uit.  U krijgt een indruk van haar werk op www.elizabethkoning.com

 

Ingewikkeld (Kieskamp)

Ingewikkeld (Kieskamp)

Eveline Kieskamp is een Bennekomse kunstenares. Haar werk bestaat uit ruimtelijke objecten en schilderijen. De meeste werken ontstaan in haar eigen atelier. Haar ruimtelijk werk kenmerkt zich door gebruik van herkenbare figuratieve elementen die, door hun vervorming of plaatsing in de ruimte, zorgen voor een vervreemding. Eveline Kieskamp haalt haar ideeën voor haar werk uit bestaande teksten, literatuur en foto’s. Haar speciale inspiratiebronnen zijn de kunstgeschiedenis, de architectuur en de bijbel. U krijgt een indruk van haar werk op de site www.evelinekieskamp.nl

Openingstijden expositie:
Van 12 t/m 28 maart 2016, vrijdag t/m zondag van 13.30 – 17.00 uur. En op maandag, 2e Paasdag van 13.30 -17.00 uur!
De toegang is gratis.

Tentoonstelling Ketting en Inslag met Maya Siepel en Jannie Rozema (10/26/2015)
Why not Human Rights

Why not Human Rights

‘Ketting en Inslag’  (7-22 november 2015) met werken van Maya Siepel en Jannie Rozema

Graag exposeren we de weefsels en kunstwerken van papier van de Bennekomse Maya Siepel, ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum als kunstenaar. Siepel experimenteert in haar boeiende weefsels met onverwachte materialen zoals papier, bamboe, koper- en zilverdraad. Ze maakt bij het ontwerpen gebruik van de computer, om zo tot nieuwe ontdekkingen te komen. Ze schept zelf papier en houdt zo het hele creatieproces van een kunstwerk in eigen hand.

Jannie Rozema woont en werkt in Wageningen. Van oorsprong maakte ze beelden, maar haar echte passie ligt echter bij verrassende sieraden. In haar sierraden combineert zij antieke elementen, objecten en materialen uit de natuur, tot bijzondere composities met een eigen ziel. In haar werk staan twee elementen centraal: verwondering en verbinding. Een motto dat Rozema aan de mensen mee wil geven is: versier jezelf!

Deze twee kunstenaars exposeerden nog niet eerder samen. De Kijkdoos is daarom verheugd, dat we de kans krijgen het prachtige werk van deze twee bijzondere vrouwen te laten zien!

Voorjaarstentoonstelling (28 maart t/m 19 april 2015) (6/19/2015)

De Kijkdoos exposeerde op de voorjaarstentoonstelling werken van de kunstenaars Erik Mattijssen, Jacobien de Rooij en Norman Trapman. Mattijsen creëert stillevens en interieurs op papier in potlood, pastelkrijt en soms gouache. De Rooij maakt monumentale landschapstekeningen in pastel en paintstick in een realistische stijl.  Trapman is een keramisch kunstenaar en toont een serie bijzondere schalen.

15v-EM-ObdachlosErik Mattijssen maakt stillevens en interieurs op papier, in potlood, pastelkrijt en soms gouache. Hij werkt met pastelkrijt laag over laag en door deze bijzondere tekentechniek lijkt het alsof de tekeningen schilderijen zijn.
Hij werkt in een zeer kleurrijke figuratieve stijl en zijn onderwerpen zweven tussen realiteit en fantasie. Het zijn herkenbare voorwerpen en ruimtes gecombineerd met fantasievolle, ietwat vervreemdende elementen.

Mattijssen, een getogen Bennekommer, studeerde in 1984 af aan de Gerrit Rietveld Academie en is een bekende Nederlandse kunstenaar. Hij werkt in Amsterdam en exposeert regelmatig in binnen- en buitenland.

15v JdeR-IsolaJacobien de Rooij maakt monumentale landschapstekeningen in pastel en paintstick. Ze tekent in een realistische stijl maar werkt niet direct naar de natuur. Haar werk is een verbeelding van de waarneming. De onderwerpen lopen uiteen van de natuurlijke omgeving en dieren, tot aan de gecultiveerde natuur van bloemen en planten, groenten en fruit.
De Rooij studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie en is werkzaam in Haarlem. Haar werk is in veel collecties vertegenwoordigd en ook zij heeft een indrukwekkende hoeveelheid exposities op haar naam.

Jacobien de Rooij, Isola (2013, pastel, houtskool op papier, 220 x 380 cm)

15v-NT-schalen-Norman Trapman Keramisch kunstenaar. Hij heeft zijn hart verloren aan het maken van schalen en vazen. Zijn werk varieert van vrije kunst tot industriële ontwerpen. Hij is ook bekend als ontwerper van het bedrijf Pol’s Potten. Behalve in porselein heeft hij voor dit bedrijf ook vazen in glas ontworpen.

Typerend voor Trapman is de uitspraak: Ik zie liever 100 vazen in gebruik in huizen, dan 1 in de kelder van een museum. Trapman voltooide in 1974 zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Hij werkt in een fraai atelier in Nieuwveen.