Concerten historie

Concert Egbert Jan Louwerse en Manja Smits: 10 april 2014

Op 10 april vond het concert met Egbert Jan Louwerse (fluit) en Manja Smits (harp) plaats. Op het programma stonden werken van o.a. Fauré, Ravel en Piazzolla.
Egbert Jan Louwerse studeerde fluit aan het Sweelinck Conservatorium en het Amsterdams Conservatorium, waar hij het hoogste diploma behaalde (specialisatie moderne muziek). Egbert Jan richt zich voornamelijk op kamermuziek. Hij is o.a. fluitist van het Nederlands Fluitkwartet en het Fluitoctet “Blow Up!” en is regelmatig te gast op internationale festivals. Egbert Jan is hoofdvakdocent Fluit aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij bespeelt een 14 k gouden Pearl Maesta.

Concert 2014 Manja SmitsManja Smits studeerde aan de conservatoria van Maastricht en Arnhem en zette haar studie voort bij het Tsjaikovsky Conservatorium in Moskou. Zij ontving als eerste harpiste de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding voor klassieke muziek.
Manja is veelvuldig te horen op Nederlandse en buitenlandse concertpodia. Zij is hoofdvakdocente harp aan het ArtEZ Conservatorium (Arnhem/Zwolle) en het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Na een periode als solo-harpiste aan het Residentie Orkest te Den Haag richt ze zich op solospel, kamermuziek en coaching van jonge harpisten.

Concert Tineke Roseboom en Gan Sun: 8 maart 2013

Concert 2013 Tineke RoosenboomTineke Roseboom (sopraan) en Gan Sun (piano) werkten al tijdens hun muziekstudie samen als zang-piano duo. Zij gaven op vrijdagavond 8 maart – tussen de kunstwerken van de voorjaarstentoonstelling – een geanimeerd concert.
Tineke Roseboom zong Engelse en Franse liederen, op muziek van Debussy, Satie, Quilter en Gurney. Na de pauze volgden liederen van componisten uit de romantische periode, die zich hebben laten inspireren door sprookjes: Schubert, Schumann en Mendelssohn-Bartholdy. Zo kwamen dwergen, heksen, Gretchen, Klaas Vaak en nog andere figuren voorbij.
Tineke Roseboom (sopraan) behaalde vorig jaar haar bachelor diploma aan het ArtEZ. Zij treedt regelmatig op in binnen- en buitenland en is een veelgevraagde soliste bij diverse koren. Tineke is ook educatief actief. Zij heeft haar eigen zangpraktijk in Bennekom, is als docent verbonden aan Koorschool Midden – Gelderland en muziekschool ’t Venster. Ook is zij als gastdocente verbonden aan zangschool ‘Style Music Studio By Julee’ in Wenzhou (China).Concert 2013 Gan Sun

Gan Sun ging al op haar 15e naar het conservatorium in China. Na afstuderen kwam zij in 2008 naar Nederland om verder te studeren aan het ArtEZ in Arnhem, waar zij in 2012 afstudeerde. In 2012 speelde zij met Intro Dans in Les Noces van Igor Stravinsky. De piano daagt haar uit de volle breedte van het repertoire te onderzoeken: kamermuziek, solostukken en liederen. Zij geeft les in Arnhem, Ede en Apeldoorn, zowel aan kinderen als volwassenen.

 

Concert Trio Stefan Blonk: 25 november 2012

De Kijkdoos sloot de expositie ‘Metamorfose’ op zondag 25 november af met een concert. Stefan Blonk (hoorn), Roeland Gehlen (viool) en Aljosja Buys (piano) voerden werken uit van Beethoven, Mozart en Brahms.
Stefan Blonk raakte al tijdens zijn studie geïnteresseerd in het spelen op de 18e eeuwse natuurhoorn. Daarop speelt hij sinds 1984 mee in Het Orkest van de Achttiende Eeuw van Frans Brüggen. Sinds 1986 is hij 1e hoornist van Het Gelders Orkest. Met dit orkest trad hij verschillende malen als solist op. Ook in de kamermuziek is Stefan regelmatig actief.
Roeland Gehlen won vele prijzen bij nationale en internationale concoursen (zoals het Lipizzer-concours in Italië). Sinds 2004 is hij 1e concertmeester van Het Gelders Orkest. Hij treedt regelmatig als solist op in Nederland en Duitsland. Roeland speelt op een viool van Jean-Baptiste Vuillaume.
Aljosja Buijs is een veel gevraagd begeleider, maar concerteert ook als solist. Hij speelde in verschillende ensembles in diverse Europese landen. Aljosja speelt al een aantal jaren in het hedendaagse klassieke muziek orkest “de Ereprijs”. Daarnaast is hij als methodiek docent en coördinator Klassieke Muziek en Vooropleidingen verbonden aan het ArtEZ conservatorium.

Concert Septet van Beethoven: zondag 25 maart 2012

De Kijkdoos sloot de voorjaarstentoonstelling 2012 af met een zonnige uitvoering van het Septet in Es, Opus 20 van Beethoven door het ‘Erica Ensemble’, onder leiding van Hans Wijnberg (viool). Ludwig van Beethoven (1770-1827) schreef dit septet voor viool, altviool, cello, contrabas, klarinet, hoorn en fagot rond 1800 en droeg het op aan keizerin Maria Theresia. Het septet kent 6 delen en wordt gerekend tot één van de meest populaire en succesvolle werken van Ludwig van Beethoven. Het Erica Ensemble wordt – naast Hans Wijnberg (viool) – gevormd door Wouter de Boer (altviool), Mariëtte Bonenkamp (cello), Gerard van Kleef (contrabas), Els Rensink (fagot), Hans de Deugd (hoorn) en Wiggert Hovenier (klarinet).

Concert FluitHarp Duo: 10 november 2011

Het FluitHarp Duo verwierf in korte tijd bekendheid in Nederland en Frankrijk. Tijdens hun concerten verrassen Vera Kool (harp) en Egbert Jan Louwerse (fluit) het publiek steeds weer met spannende en afwijkende programma’s. Zij combineren bekende meesterwerken op originele en smaakvolle wijze met nieuw repertoire. Door hedendaagse componisten uit te dagen voor hen te schrijven hopen zij bij te dragen aan de uitbreiding van het repertoire voor fluit en harp. Een klinkend resultaat werd reeds behaald met een nieuwe compositie voor fluit en harp van de Amerikaanse componist Ned McGowan.
Tijdens de najaarstentoonstelling van De Kijkdoos speelde het FluitHarp Duo werken van o.a. Schubert, Debussy, A. Bax en T. Takemitsu. U kunt op Nuit d’étoiles klikken voor het hele programma.
Voor een impressie van een optreden van het FluitHarp Duo in de Spiegelzaal van het Concertgebouw kunt u op een muziekfilmpje klikken.

Concert Gran Partita door Huismuziek Ensemble: 20 maart 2011

De Serenade nr. 10 voor blazers in Bes gr.t., beter bekend als Gran Partita, KV 361/370a, is een serenade voor dertien instrumenten (twaalf blazers en contrabas). Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) componeerde dit stuk waarschijnlijk in 1781 of 1782.
Het Huismuziek Ensemble (dirigent Dick Verhoef) speelde Mozart’s Gran Partita op zondag 20 maart van 14.30 tot 15.30 uur in villa Erica, midden tussen de foto’s van Salman Ezzammoury.
Mozart , postuum portret (Barbara Krafft, 1819)

Concert Arte Duo: 25 november 2010

Tijdens de najaarstentoonstelling van De Kijkdoos speelden Aubrey Snell (saxofoon) en Lineke Lever (piano) in de expositieruimte van villa Erica werken van o.a. Fauré, Rachmaninoff en Chiel Meijering.
Aubrey Snell begon haar saxofoonstudie aan het Koninklijk Conservatorium bij Leo van Oostrom en vervolgde haar studie aan het Utrechts Conservatorium bij Johan van der Linden en Willem van Merwijk. In 2007 sloot zij haar Masterstudie cum laude af bij Frank Timpe aan het Koninklijk Conservatorium.
Lineke Lever studeerde piano bij David Kuyken aan het Utrechts Conservatorium.
In 2007 rondde Lineke haar Masterstudie cum laude af. Zij is o.a. ook actief als docente PIPO (Project Inleidend Piano Onderwijs) aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
(foto Allard Willemse)

Kunstconcert met fagot en strijkers: 4 november 2009

Vier jonge beroepsmusici gaven – in de bijzondere combinatie van fagot en 3 strijkers – tijdens de expositie op 4 november een concert in villa Erica. Helma van den Brink (fagot), Loortje van den Brink (viool), Galahad Samson (altviool) en Sanne van der Horst (cello) speelden werken van o.a. François Devienne, Johann Sebastian Bach en Bohuslav Martinů. De musici zijn verbonden aan gerenommeerde orkesten. Het goed bezochte concert vond plaats in de expositieruimte, Ericapark 1, Bennekom.
Helma van den Brink werd direct na haar studie op het Koninklijk Conservatorium tweede fagottiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook is ze o.a. lid van het Concertgebouw Kamerorkest en fagottiste bij het kamermuziekfestival Musica Reale, dat zich ’s zomers afspeelt in Toscane.
Loortje van den Brink rondde haar Masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium cum laude en met onderscheiding voor haar veelzijdige muzikaliteit af. Zij speelt in het Rotterdams Philharmonisch Orkest (als
eerste violiste) en in verschillende kamermuziekensembles.
Sanne van der Horst studeerde aan het Koninklijk Conservatorium en als uitwisselingsstudente aan The Royal College of Music te Londen (barokcello). Zij speelt als remplaçant in o.a. het Residentie Orkest.
Galahad Samson studeerde na het Koninklijk Conservatorium nog twee jaar altviool op het conservatorium van Rotterdam. Hij speelt in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en verschillende kamermuziekensembles.

Dichterbij Dickinson: 20 november 2008

Op een dichtersavond (‘Dichterbij Dickinson’) vertelde Peter Verstegen over de dichteres Emily Dickinson en zijn belevenissen als vertaler van haar gedichten. Eva Gerlach en Sylvia Hubers lazen gedichten voor uit haar en eigen werk. Dick Vestdijk zette door Simon Vestfijk vertaalde gedichten van Dickinson op muziek. Hij speelde en zong deze met het trio Drie Eilanden (Jos Gemminck – bas, Maarten Luitwieler – percussie en Dick Vestdijk – zang en gitaar). [Lees meer over Emily Dickinson]
De Kijkdoos organiseerde deze literaire avond samen met Boekhandel Novita en met medewerking van uitgeverij Van Oorschot.

Dickinson op muziek: 30 november 2008

Culturele Vereniging De Kijkdoos sloot de najaarsexpositie 2008 af met ‘Dickinson op muziek’. Het Henneman Trio trad op met Ilse van de Kasteelen (zang), Meinrad Kneer (contrabas) en Ig Henneman (altviool en composities). Zij speelden door Ig Henneman op muziek gezette gedichten van Emily Dickinson. Stephanie Baquet uit Ede droeg deze gedichten voor.
Ig Henneman laat zich vaak inspireren door poëzie. Al in 1992 heeft ze voor het Ig Henneman Tentet gedichten van Dickinson op muziek gezet. Later heeft ze een selectie daaruit bewerkt voor een triobezetting.
Ilse van de Kasteelen, sopraan, is regelmatig te horen als soliste in oratorium, recitals en (hedendaags) muziektheater. Van de Kasteelen is tevens componiste. Van haar ging vorig jaar een compositie gebaseerd op Mary Stuart van Schiller in de serie van Polo de Haas in de Beurs van Berlage in première.
Contrabassist en componist Meinrad Kneer beweegt zich op de grensgebieden tussen jazz, geïmproviseerde muziek, etnische muziek en hedendaagse composities. Recente projecten en ensembles zijn onder meer I Compani, trio Veenendaal/Kneer/Sun, Spoon 3, Play Station 6, The Gravitones en het Joost Buis Tentet.